Putanja

Početna / O nama / Pozdravna riječ Predsjednika Udruženja
Pozdravna poruka Predsjednika Udruženja
Na šta bi ličila naša kultura i da li bi uopšte bila moguća da ne postoje autori? Zamislite šezdesetominutnu televizijsku seriju u kojoj bi glumci samo sjedili i gledali u kameru jer pisac scenarija nije ništa napisao. Zamislite knjižaru u kojoj se prodaju samo prazne školske sveske umjesto udžbenika, zamislite izdavačke kuće u kojima u nedostatku autora urednici vezu goblene. Naravno, ovo je pojednostavljeni horor scenarij koji mi služi da bih podcrtao nešto što stalno zaboravljamo a to je da je autorsko djelo neotuđiva intelektualna imovina svakoga pisca i da korištenje spisateljskog produkta podliježe kompenzaciji.

Pravo na naknadu od reprodukcije autorskih djela bio je osnovni motiv za osnivanje organizacije „Original“ čiji cilj je prije svega zaštita prava na privatnu i javnu upotrebu i to u skladu sa bosanskohercegovačkim i međunarodnim pravom. Kao što nam je cilj zaštita autora toliko nam je cilj i unaprijeđenje autorskog položaja i pomoć autorima kao i izdavačima u smislu promocije književnog djela.

Inicijativa za osnivanje „Originala“ je potekla od nekolicine nas afirmisanih književnika, književnica i izdavača koji znaju iz prve ruke probleme sa kojima se susreću i izdavači i autori. Vjerujem da je ova činjenica itekako bitna garancija našim članovima.

Goran Simić, Predsjednik        
Slika
Goran Simić, pjesnik,prozni i dramski pisac rođen je 1952. Autor je dvadesetak knjiga poezije, proze i dramskih tekstova za djecu. Knjige su mu prevedene na petnaestak jezika a za svoj rad je više puta nagrađivan u BiH, Kanadi i Americi. Poezija mu je uvrštavana u više antologija BiH pjesništva kao i antologija svjetske poezije. U četrdesetpet godina bavljenja književnošću bio je urednik nekoliko časopisa, izdavač, osnivač knjižara, gost pisac na tri Univerziteta u Kanadi gdje je boravio petnaestak godina. Autor je dvoje odrasle djece i poočim dvoje pasa lutalica. Iz Toronta se preselio u Sarajevo gdje ponovo živi zadnje četiri godine.

Kontakt: goran.simic@original.co.ba
0 0